Cum Sa Iti Alegi Ochelarii In Functie De Forma Fetei!
Daca esti in cautarea unor ochelari de vedere, trebuie sa stii ca rama ochelarilor are un rol foarte important in alegerea acestora. Alegerea corecta a ochelarilor se va face in functie de valorile dioptrice, insa cel mai important factor a devenit cel estetic, pentru ca trebuie sa recunoastem, ochelarii au devenit in egala masura si un accesoriu care sa se potriveasca nu numai fizionomiei tale, dar sa si completeze tinuta de zi cu zi.
Un prim pas in alegerea ochelarilor de vedere este forma fetei tale, fiind ideal sa existe o armonie intre aceasta si forma ramelor, pentru a-ti putea pune in evidenta trasaturile.

Pentru persoanele cu fata rotunda
Este important sa alegi o rama de vedere in contrast cu forma fetei si sa eviti ramele ovale sau rotunde. Ramele de forma rectangulara, cat eye si chiar retro, sunt cele mai potrivite pentru chipul tau.

Pentru persoanele cu fata ovala
Aceasta este cea mai des intalnita forma fiind considerata ideala, definita de frunte si obraji rotunjiti. Deoarece este echilibrata de sus pana jos, pe fata ovala se potrivesc, in general, toate tipurile de rame, insa cele pe care le poti alege cu succes sunt ramele stil aviator, supradimensionate sau retro.

Pentru persoanele cu fata patrata
Pentru un chip cu barbia pronuntata si fruntea lata, sunt potriviti ochelarii cu rame rotunde sau stil aviator, acestea creand un efect de alungire a fetei. Este indicat sa eviti ramele rectangulare sau patrate deoarece acestea pot accentua si mai mult trasaturile dure ale chipului tau.

Pentru persoanele cu fata de forma unei inimi
Daca ai fata mai ingusta in zona barbiei decat in zona fruntii, evita ramele de stil aviator si alege-le pe cele in forma de fluture, cat eye sau sport.

Pentru persoanele cu faţa alungită sau în formă de romb
Ramele rotunde cât şi cele dreptunghiulare nu ţi se potrivesc prea bine. În schimb, căută o pereche de ochelari cu lentile care sunt mai degrabă înalte decât late.

Pentru persoanele cu faţa triunghiulară
Pentru că o față triunghiulară pare întotdeauna moale și feminină, o pereche de ochelari cu lentile pătrate,cat eye sau clubmaster creează contraste frumoase.

Materialul Folosit La Fabricarea Ramelor
Un alt pas in vederea alegerii corecte a ochelarilor de vedere este materialul din care acestia sunt confectionati. Alegerea corecta a materialului va poate oferi confort pe intreaga durata a purtarii ochelarilor. Ramele de ochelari pot fi confectionate din materiale plastice, metalice, combinate, cu fir, cu surub (fara contur)
Tipuri De Rame
Ramele din plastic
Sunt intodeauna in trend si dispun de cea mai mare diversitate de culori si forme. Acestea sunt usoare, sunt usor de manevrat si de intretinut, insa au si inconveniente deoarece unele tipuri de rame din plastic se dilata si se contracta la modificarile de temperatura si trebuie sa fie ajustate mult mai des.
Ramele din metal
Au o durata mare de viata, daca sunt intretinute corespunzator. Acestea sunt prevazute cu pernute de sprijin pentru nas, ce se regleaza in functie de anatomia fiecarui purtator. In general, ramele din metal nu sunt recomandate persoanelor cu dioprii mari deoarece nu reusesc sa acopere in totalitate grosimea lentilelor, dar nici persoanelor ce au pielea sensibila, existand riscul provocarii unor alergii.
Ramele din titan
Sunt foarte usoare si au o rezistenta semnificativa atat la impact cats si impotriva coroziunii. De asemenea, sunt foarte usor de ajustat, iar datorita faptului ca nu contin nichel, acestea sunt si hipoalergice.
Ramele din otel inoxidabil
Au proprietati excelente de rezistenta la coroziune. Acest material combina flexibilitatea cu puterea si durabilitatea fiind folosit, in special, la bratele ramei datorita efectului de elasticitate. Acesta este foarte rezistent la uzura, frecare si caldura.
Ramele din silicon
Recomandate copiilor, acestea se adapteaza cu usurinta nevoilor lor fiind flexibile, usoare si rezistente. Copiii au nevoie de o libertate de miscare foarte mare, dar si de siguranta in cazul in cazul practicarii unor activitati sportive.
Pentru alegerea ochelarilor de vedere, este importanta parerea avizata a unui specialist. In magazinele Compact Optic poti beneficia atat de consultanta de specialitate, GRATUIT, cat si de o gama variata de ochelari de vedere, ochelari de soare si lentile de contact
Ochelarii De Vedere
Afecțiunile de vedere au existat dintotdeauna, iar ameliorarea acestora s-a încercat de-a lungul timpului prin diferite metode, cele mai cunoscute fiind globul de sticlă cu apă, smaraldul șlefuit și mai târziu, direct cu lentilele pe care le știm astăzi
Neavand o data exacta, istoricii nu aproximeaza aparitia ochelarilor in jurul unui anumit an. Există insa o dovada descoperită de arheologii japonezi, ce datează de acum cinci milenii, in care o figurina are pe față două lentile uriașe, a căror formă se aseamănă oarecum cu ochelarii din zilele noastre.
Unele dintre cel mai vechi lentile au fost descoperite si în ruinele orașului asirian Ninive, acestea fiind confecționate din cristal șlefuit. În secolul I, împăratul roman Nero urmărea luptele de gladiatori cu ajutorul unui smarald șlefuit, pe post de lentilă.
De asemenea, la începutul erei noastre, chinezii au cunoscut ochelarii, dar îi utilizau împotriva razelor solare sau ca și talisman, nicidecum pentru corectarea vederii. Prin secolul XI apar menționări ale folosirii lor și în scop optic. De abia prin Veneția anilor 1300 s-au fabricat niște sticle ingenioase, concave sau convexe ,numite “besicles”, din cristal, pentru a corija vederea. Erau desigur greu de purtat, așa că ochelarii au evoluat prin adăugarea de rame, cadre mai solide și lentile mai dezvoltate. Lentile care azi ne ajută la corecția unor probleme oculare foarte complexe.
Ochelarii pot fi folosiți pentru două scopuri: protecție sau pentru corectarea defectelor de vedere.
Ochelarii pentru protecție pot fi de mai multe feluri:
- ochelarii cu protecție împotriva luminii albastre (protecție PC)
- ochelari pentru protecție UV
- ochelari pentru condus pe timp de zi sau pe timp de noapte, acest tip de ochelari arata ca o pereche normală, însă lentilele lor nu au dioptrii pentru corecția vederii.
Ochelarii pentru corectarea defectelor de vedere, au dioptrii si pot contine diverse tratamente de protecție.
Chiar dacă ii folosim și pe post de accesoriu, ochelarii de vedere sunt dispozitive medicale folosite pentru corecția acuității vizuale. Ochelarii cu rol optic sunt folosiți de către persoane care au dificultăți în a vedea la distanță și/sau la apropiere sau de către cei care văd neclar.
Rama ochelarilor de vedere este cea care sprijină lentilele și are în componență cadrul, brațele și puntea nazală sau pernițele. Tot acest ansamblu ajută la fixarea eficientă a lentilelor și stabilizarea ochelarilor de vedere pe fața purtătorului.
Lentilele de ochelari sunt piesele optice care corectează viciile de refracție,adică problemele pe care le întâmpină ochiul atunci când focalizează lumina și îmbunătățesc abilitatea de a distinge obiecte.
Viciile de refracție pe care ochelarii le pot corecta sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia.
Ochelarii pot fi formați din două lentile aeriene care corectează vederea, și o ramă care le susține. Chiar dacă în ultima perioadă lentilele de contact au devenit populare în rândul persoanelor cu vicii de refracție, ochelarii rămân în continuare principalul mijloc de corecție a vederii.
Lentile Aeriene (pentru ochelari de vedere)
Alegerea lentilelor trebuie sa se faca in primul rand tinand cont de tipul de lentile potrivit dioptriilor tale, apoi tinand cont de materialul acestora si nu in ultimul rand de tratamentul aplicat lentilei.
Materialul Folosit La Fabricarea Lentilelor
Plastic: lentilele din plastic sunt usoare si ieftine,sunt confortabile,dar nu-ți oferă o acuitate vizuală excelentă, se zgarie usor si aspectul estetic poatefi rapid modificat
Sticlă: este foarte calitativa din punct de vedere optic, oferind perceptia cea mai clara dintre toate materialele, dezavantajul acesteia este se sparge destul de usor si este grea.
Policarbonat: material foarte durabil, cu o rezistență foarte mare.Lentilele din policarbonat fiind mai subțiate decat restul ofera și o vedere extrem de clară.Dezavantajul este că policarbonatul afectează percepția culorilor văzute prin lentilă.
Tipuri de Lentile
Există patru mari categorii de lentile de ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive. Toate aceste tipuri de lentile se găsesc în variantă normală, cât și în varianta heliomată
Lentilele monofocale
Sunt dedicate pentru persoanelor care au nevoie de o singură pereche de ochelari, de distanță sau de apropiere. Aceste lentile pot fi sferice sau cilindrice. Lentilele sferice sunt potrivite persoanelor care suferă de miopie sau hipermetropie.Lentilele cilindrice sunt potrivite persoanelor afectate de astigmatism miopic sau hipermetropic.
Lentile monofocale sunt folosite și la ochelarii pentru citit. Avand in vedere ca acesti ochelari se pot achizitiona si din magazine non profil, fara sa necesite un control in prealabil, este totusi recomandat să ceri sfatul unui specialist in domeniu, pentru a te asigura că îți alegi ochelarii cei mai potriviți nevoilor tale.
Lentilele bifocale
Sunt destinate corecției de vedere la distanță, cât și la apropiere. Acest tip de lentile este indicat persoanelor cu presbiopie, afecțiune care apare în jurul vârstei de 40 de ani. De obicei, aceste persoane au nevoie și de o corectare a miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului.
Folosind acest tip de lentilă beneficiezi de avantajele a două perechi de ochelari, una pentru aproape, alta pentru distanta. Ochelarii cu lentilă bifocală, au capacitatea de a adapta înclinația ochiului după necesitate, cu ajutorul celor 2 centre focale pe care le deține.
Lentilele progresive
Considerate cele mai performante lentile pentru că te pot ajuta să vezi aproape, la distanta și la distanță intermediară, lentilele progresive sunt potrivite pentru orice tip de ramă. Totuși, vei avea nevoie de o perioada mai mare de acomodare pentru a te obijnui cu acest tip de lentile
Evoluția lentilelor progresive a dus și la o îmbunătățire considerabilă a vederii periferice.Aceste tipuri de lentile sunt recomandate persoanelor care au dificultăți cu focalizarea obiectelor apropiate, ochiul devenind repede foarte obosit. De regulă, sunt prescrise persoanelor care suferă de presbiopie.
Lentile degresive
Lentilele degresive sunt destinate prezbiopilor pentru vederea la aproape si intermediar.Avantajul acestor lentile este ca ofera vedere clara si un camp vizual generos pentru vederea la aproape si la semidistanta. Culoarul de degresie este mult mai larg, ceea ce inseamna ca, stand la birou vom avea o vedere periferica buna si o imagine clara in jurul nostru pe o raza incepand de la 1m pna la 2,5m. Este o solutie buna pentru prezbitii care nu au inca nevoie de corectia pentru vedere la distanta, pentru cei care lucreaza la birou ( vad clar atat documentele de pe birou , ecranul calculatorului cat si persoana asezata in fata biroului ). Este o solutie personalizata care, pentru anumite zone profesionale cum ar fi proiectarea ( arhitecti,ingineri ) sau srviciile medicale ( stomatologi, chirurgi) ofera o vedere clara si maxim de confort in zona uzuala de actiune.
TRATAMENTUL LENTILELOR
Specialistii in domeniu recomandă o serie de tratamente pentru îmbunătățirea caracteristicilor și performanțelor ale lentilelor, pentru a ajuta la o vedere cât mai calitativă.
Tratamentul Antireflex
Tratamentul antireflex are ca scop principal blocarea reflexiilor, și se poate aplica atât pe partea exterioară, cât și pe cea interioară a lentilei. Prin aplicarea acestui tratament se îmbunătățește transmisia luminii prin lentile și este diminuată sau eliminată total strălucirea deranjantă a luminii artificiale, mașinilor, calculatorului sau a luminii stradale.
Prin tratamentul antireflex, lentila capătă o transparență maximă, e mai ușor de curățat, îți diminuează oboseala ochilor și crește calitatea vederii șofatului pe timp de noapte.
Tratamentul Anti zgarieturi
Denumit si tratament de durificare este inclus în tratamentul antireflex, insa poate fi efectuat și separat pentru o rezistență mai crescută a lentilelor în timp.
Tratamentul este caracterizat de adăugarea unui nou strat protector pe suprafața lentilei, care asigură o mai bună protecție împotriva zgârieturilor și a abraziunilor.
Tratamentul pentru Protecție UV
Expunerea entilelor pentru o perioada îndelungată la radiațiile ultraviolete îți poate aduce o serie de probleme oculare, precum cataracta sau deteriorarea retinei. Pentru evitarea acestor neplaceri este indicat sa aplicăm lentilelor un tratament de protecție UV. Acest tratament este creat special pentru a împiedica considerabil radiațiile UV să ajungă la ochi.
Tratament de colorare a lentilelor
Un alt tip de tratament ce se poate aplica lentilelor tale este cel de colorare. Se caracterizează prin colorarea uniformă sau graduală a lentilelor, prin care se diminuează lumina deranjantă naturală sau artificială. În plus, contrastul obiectelor este îmbunătățit și ochii sunt mult mai puțini solicitați la o lumină intensă.
Vicii De Refractie
Astigmatism
Ce intelegem prin astigmatism?
Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si la aproape.
Care este cauza vederii neclare din astigmatism?
In cele mai multe situatii, astigmatismul este cauzat de o curbura neregulata a corneei (lentila din partea anterioara a ochiului). In mod normal, forma sa este rotunda, dar in astigmatism ea este ovalara (ca o minge de rugby); razele de lumina care intra in ochi sunt distorsionate si nu sunt focalizate adecvat la nivelul retinei. Curbura neregulata a corneei, in care o jumatate este mai bombata sau mai plata decat cealalata, duce la aparitia a doua imagini diferite la nivelul retinei (in locul uneia singure). Aceasta proiectie deformata a luminii duce la vederea incetosata din astigmatism.Exista si astigmatism cristalinian, atunci cand forma cristalinul (lentila din interiorul ochiului) este neregulata, avand aceleasi efecte asupra vederii
Simptomele astigmatismului si cum se manifesta
Vederea neclara la toate distantele este principalul simptom al astigmatismului. Persoanele cu astigmatism vad lumea „stramba”, isi solicita ochii permanent, simt nevoia de a face „ochii mici”, de a-i strange („miji”), in incercarea de a clarifica perceptia imaginilor. Ele se plang de oboseala oculara, cefalee (durere) si/sau sensibilitate la lumina.
Ochelarii dau uneori senzatia de ameteala, mai ales atunci cand se schimba, pana cand ochii se obisnuiesc cu noua corectie.
Astigmatismul este o boala? Este un diagnostic periculos?
Astigmatismul este un viciu de refractie, fiind o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Se poate asocia si cu alte vicii de refractie, miopie (atunci cand axul ochiului este prea lung) sau hipermetropie (cand ochiul este prea scurt). In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.
Astfel, exista mai multe tipuri de astigmatism:
- astigmatism simplu,
- astigmatism miopic – și acesta poate fi astigmatism miopic simplu sau astigmatism miopic compus,
- astigmatism hipermetropic – de asemenea, poate fi astigmatism hipermetropic simplu sau astigmatism hipermetropic compus,
- astigmatism mixt – atunci cand exista atat componenta pe ”+”, cat și pe ”-”.
De asemenea, astigmatismul poate fi regulat (atunci cand unul dintre meridiane este mai bombat, iar cel perpendicular este mai plat) sau neregulat (la keratoconus sau cicatrici corneene).In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.
Cand apare astigmatismul? Se poate mosteni?
Astigmatismul este, de obicei, congenital (ne nastem cu el). De asemenea, se pare, toti avem un anumit grad de astigmatism la nastere.Apare mai des la copiii ai caror parinti (unul sau ambii) au astigmatism De asemenea, se pare ca astigmatismul apare mai frecvent la copiii nascuti prematur.Astigmatismul poate aparea pe parcursul vietii, in cadrul unei afectiuni numite keratoconus, in urma unor infectii oculare grave,a unui traumatism sau a unei interventii chirurgicale oculare, mai precis in situatiile in urma carora rezulta cicatrici sau modificari structurale care afecteaza curbura corneei.La pacientii cu cataracta sau/si diabetici, cristalinul se poate modifica, se umfla, devenind ovalar si duce la aparitia astigmatismului. In cazul diabetului, corectarea valorilor glicemiei duce la revenirea la normal a formei cristalinului si imbunatatirea vederii.
Cum se pune diagnosticul de astigmatism?
Cei mai multi dintre copiii care se nasc cu astigmatism, nu realizeaza ca au o problema oculara (cred ca este normal sa vada deformat, neclar). Cititul si efortul de concentrare la scoala pot fi afectate daca copilul nu este diagnosticat la timp. De aceea, este important sa se efectueze regulat controale oftalomogice, primul la varsta de 3 ani.Dupa testarea acuitatii vizuale, se masoara curbura corneei prin keratometrie si se poate efectua si o topografie corneana, pentru mai multe detalii legate de forma si de suprafata corneei.Exista astigmatism regulat, in care unul dintre meridiane este mai bombat, iar celalalt, perpendicular, este mai plat. Atunci cand intre meridianele principale nu sunt 90 grade, astigmatismul este neregulat (prin cicatrici corneene, in keratoconus).Astigmatismul regulat poate fi conform regulei (meridianul vertical este mai bombat), invers regulei (meridianul orizontal mai bombat) sau oblic (meridianele principale sunt oblice).
Este o afectiune periculoasa? Poate duce la pierderea vederii?
In general, astigmatismul poate evolua in perioada copilariei sau la batranete. Cu o corectie optica adecvata, calitatea vederii poate sa fie buna si fara implicatii negative pe termen lung.Exista o forma particulara de astigmatism dobandit, numit keratoconus. El apare la varsta adolescentei si inseamna deformarea corneei, care in timp devine conica si se subtiaza progresiv.In aceasta situatie, astigmatismul este progresiv, se agraveaza. Cu timpul, subtierea corneei poate deveni periculoasa, existand riscul de perforare a acesteia. Daca in etapele initiale corectia vederii se poate face prin ochelari sau lentile de contact (de obicei rigide), in fazele avansate poate fi necesar transplantul de cornee (care indeparteaza riscul perforarii corneei).
Cum se trateaza astigmatismul?
Corectia optica a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide). Pentru o corectie permanenta se recurge la chirurgia refractiva.Ochelarii care se prescriu sunt cu lentile cilindrice. Acestea au rolul de a corecta modul in care se proiecteaza razele de lumina la nivelul retinei, furnizand astfel o imagine clara. Initial, ochelarii genereaza disconfort, fiind nevoie de o perioada de adaptare. Acelasi efect se poate obtine si prin lentile de contact moi, torice. Totusi, acestea se pot misca usor pe suprafata ochiului, iar aceasta instabilitate poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact pentru astigmatism ofera o vedere instabila datorita razelor de curbura inegale.Lentilele de contact rigide, gaz permeabile, sunt o alternativa eficienta de corectare a astigmatismului de valoare mare sau in tratarea keratoconusului.
Hipermetropia
Ce este si cum apare hipermetropia?
Hipermetropia este un viciu de refractie, care se exprimă în dioptrii cu plus. Manifestarea principala este vederea neclara, atat la distanta, cat mai ales la aproape.Cauza este reprezentata de o focalizare anormala a razelor de lumina, in spatele retinei (vorbim despre un ochi „mai scurt”). Multi copii au la nastere o hipermetropie mica, fiziologica, care se amelioreaza odata cu cresterea copilului (este un proces de crestere si dezvoltare normal al ochiului). Uneori, hipermetropia se insoteste de astigmatism.Daca unul sau ambii parinti au hipermetropie, exista riscul ca si copilul sa aiba aceasta problema oftalmologica
Exista hipermetropie mica (până la 3 dioptrii), hipermetropie medie (intre 4 si 6 dioptrii) și hipermetropie mare (peste 6 dioptrii)
Cum se manifesta?
In incercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent (atat la distanta, cat si la aproape). De aceea, pot aparea dureri oculare, cefalee, senzatie de oboseala vizuala.
Pot sa apara complicatii din cauza hipermetropiei?
Complicatia principala a hipermetropiei este ambliopia si apare numai la copii. Aparitia strabismului poate sa alarmeze parintele in acest sens. Atunci cand strabismul este prezent de la nastere exista sanse mari sa fie insotit de hipermetropie.Ambliopia poate fi tratata pana la varsta de 6-7 ani, de aceea se recomanda ca primul consult oftalmologic obligatoriu sa se faca la varsta de 3 ani. Atunci cand exista diferenta de dioptrii intre ochi (de exemplu, un ochi normal, celalalt cu hipermetropie, sau cand ambii ochi au hipermetropie, dioptrii cu plus de valori diferite) ochiul cu dioptria mare are riscul de a dezvolta ambliopie. Ce inseamna acest lucru? Copilul se va folosi de ochiul cu dioptria mai mica, neutilizand celalalt ochi, acesta „lenevindu-se” prin nefolosire.
Putem scapa de hipermetropie?
Corectia optica are rolul de a imbunatati vederea, nu de a corecta hipermetropia.Dupa 20 de ani, atunci ochii ajung la maturitate, pentru persoanele care nu doresc sa poarte ochelari sau lentile de contact, se pot face interventii chirurgicale de reducere a dioptriilor. Este important ca pana la aceasta varsta, sa fie purtate corectii optice adecvate, cu dioptrii cu plus, pentru ca vederea, la momentul interventiei, sa fie buna. La un pacient ambliop, cu o vedere scazuta, reducerea dioptriilor nu se va insoti de o imbunatatire a vederii (pentru ca un ochi „lenes” nu e invatat sa vada).Cel mai frecvent, operatiile de reducere a dioptriilor se fac cu laser. Acesta are rolul de a remodela corneea, dand acesteia o alta forma (corneea devenind o lentila care focalizeaza corect imaginile). Aceasta procedura se realizeaza cu succes in hipermetropii pana la 3-4 dioptrii.In situatia in care dioptriile sunt mai mari se poate recurge la implant de cristalin artificial personalizat pentru a corecta viciul de refractie.
Miopia
Ce este miopia si care sunt cauzele miopiei?
Daca vederea la distanta este neclara, vorbim despre miopie (razele de lumina focalizeaza in fata retinei, dioptrii cu minus), de hipermetropie (focalizarea luminii este in spatele retinei, dioptrii cu plus) sau de astigmatism (imaginea se formeaza in mai multe locuri, dioptrii cilindrice). Toate aceste situatii reprezinta vicii de refractie, insotite de tulburari de vedere.
Miopia face parte din grupul anomaliilor oculare descrise ca vicii de refractie. Este afectata vederea la distanta, aceasta fiind neclara, iar vederea la aproape buna.Poate fi prezenta de la nastere, poate aparea pe masura ce copilul creste, de multe ori apare in perioada pubertatii sau mai tarziu. Miopia creste odata cu varsta.Miopii au vedere buna la aproape, se spune despre ei ca sunt studiosi, deaorece ochii lor nu fac efort cand desfasoara activitati de aproape.
Daca unul sau ambii parinti au miopie, exista riscul ca si copilul sa aiba aceasta problema oftalomologica. În funcție de numărul dioptriilor, miopia poate fi:
- miopie mica (pana la 3 dioptrii)
- medie (intre 3 si 6 dioptrii)
- miopie mare (peste 6 dioptrii)
- miopie forte (peste 9-10 dioptrii)
Una dintre cele mai frecvente cauze ale miopiei este ereditatea. Copiii se nasc cu miopie, iar dioptriile cu minus cresc pe masura ce trece timpul. De asemenea, miopia poate avea si alte cauze, cum ar fi contractia excesiva si prelungita a muschiului ciliar (la cei care au activitati prelungite in care isi solicita vederea de aproape, cititul, lucratul la calculator) sau alte afcetiuni asociate ca retinopatia de prematuritate, boli de colagen (sindrom Marfan, Ehlers-Danlos), afectiuni metabolice congenitale (sindromul Cornelia de Lange) sau genetice (sindrom Turner).Deoarece cauzele pot fi diverse, este indicat un consult oftalmologic pentru a se pune diagnosticul de miopie.
Cum se manifesta?
Dificultatile de vedere ale miopului sunt la distanta, el are o vedere buna la aproape. In incercarea de a vedea mai bine, efortul de acomodare al ochiului este permanent. De aceea, pot aparea dureri oculare, cefalee si senzatia de oboseala vizuala. In general, ochelarii de distanta se poarta permanent.
Pot sa apara complicatii din cauza miopiei?
Este bine ca miopii sa evite eforturile fizice mari si loviturile in jurul capului datorita riscului dezlipirii de retina. Cu cat dioptriile sunt mai mari cu atat creste riscul. In cazuri rare aceasta afectiune poate aparea si spontan.
Cum se trateaza miopia?
Miopia creste odata cu varsta. Purtarea ochelarilor nu opreste cresterea dioptriilor, ci ofera o vedere buna.Dupa o anumita varsta, cand medicul si parintii considera oportun, se pot purta lentile de contact.Trebuie inteles ca ochelarii sau lentilele de contact nu trateaza miopia!
Miopia se vindeca?
Pentru cei care s-au saturat sa fie miopi, depedenti de ochelari si doresc sa faca sport, sa mearga pe motocicleta fara sa ii incomodeze ochelarii, „miopia se vindeca”, cu o operatie de miopie, pentru reducerea dioptriilor cu minus. Cu aceasta interventie se remodeleaza corneea, modificandu-se raza de curbura a acesteia, astfel incat miopii nu mai au nevoie de ochelari sau lentile de contact, deoarece dioptriile cu minus se corecteaza.Ochelarii de distanta (ochelari cu lentile sferice, cu dioptrii cu minus) si lentilele de contact ofera o corectie temporara a vederii, pe cand o operatie de reducere dioptrii corecteaza permanent defectul de vedere.
Miopia si nasterea naturala
Femeile care sufera de miopie si au peste -3 dioptrii nu trebuie sa nasca natural, pentru ca exista riscul desprinderii de retina, al decolarii de retina. Ochiul cu miopie este un ochi mai alungit si are o retina mai subtire si mai sensibila. La orice efort fizic mare exista riscul dezlipirii de retina, de aceea exista indicatia pentru cezariana din partea medicului oftalmolog. In general, toate persoanele cu miopie mare (dioptrii mari) trebuie sa evite eforturile fizice mari, nu numai in sarcina.
Chiar daca inainte de sarcina s-a facut o operatie de miopie, anume o interventie de reducere dioptrii, indicatia pentru cezariana ramane valabila, deoarece forma ochiului a ramas la fel, in timpul interventiei chirurgicale s-a intervenit numai pe cornee.In situatii rare, in timpul sarcinii, la femeile care au miopie, este posibila o usoara crestere a dioptriilor, din cauza modificarilor care au loc la nivelul organismului. Acest fapt este normal, nu trebuie sa intre in panica si nici sa isi schimbe ochelarii. Este recomandat un consult oftalmologic la 6 luni de sarcina.
In general, indiferent daca exista sau nu probleme de vedere, este indicat un consult oftalmologic in timpul sarcinii, in cadrul caruia se va efectua un examen de fund de ochi, aceasta recomandare vine deseori chiar de la medicul obstretician.
Presbiopia
Ce este si cum apare presbiopia?
Presbiopia nu face parte dintre viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), ci reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinata de scaderea puterii de acomodatie a ochiului. Acomodatia este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) isi modifica forma, respectiv isi mareste puterea dioptrica pentru a oferi o vedere clara de aproape.Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodata. Asadar, “cauza” aparitiei presbiopiei este reprezentata de inaintarea in varsta, care determina pierderea elasticitatii cristalinului si structurilor oculare responsabile cu acomodatia.
Cum se manifesta presbiopia?
Undeva dupa varsta de 40 de ani, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut: scaderea capacitatii de vedea bine la aproape (citit, scris, telefon, ceas, etc.) si consecutiv nevoia de a „indeparta” obiectele de dimensiuni mici de ochi pentru a le vedea clar.Ochiul presbiop nu mai are acomodatie suficienta, respectiv, chiar daca vedem in continuare clar obiectele situate la distanta, trebuie sa purtam ochelari pentru citit. Acestia vor fi necesari numai pentru activitatile pe care le desfasuram la o distanta de 30-40 cm de ochi, iar dioptriile lor vor creste, mai accentuat pana la varsta de 50 de ani, de obicei, intre 50 si 60 de ani progresia fiind mai lenta.
Cum se pune diagnosticul de presbiopie?
Diagnosticul se stabileste in cadrul unei consultatii oftalmologice, in timpul careia se efectueaza teste de rutina si se prezinta optiunile de tratament existente. In jurul varstei de 40-45 de ani, indiferent ca au aparut sau nu problemele cu vederea la aproape, este bine sa se efectueze un consult oftalmologic complet, care sa inculda si fund de ochi si masurarea tensiunii intaoculare. Dupa aceasta varsta, pot aparea anumite boli grave care trebuie descoperite si tratate din timp.
Cum se trateaza presbiopia?
Fenomenul de imbatranire a ochiului este neplacut pentru fiecare dintre noi si de multe ori este foarte greu de acceptat, in contextul numeroaselor transformari prin care trece organismul nostru odata cu inaintarea in varsta. In momentul de fata nu se cunoaste nici o modalitate de a impiedica aparitia presbiopiei sau de a stopa progresia acesteia, dar avem la dispozitie mai multe metode de corectare si tratament.Vorbim aici de metodele de corectie optica, care insa nu vindeca presbiopia si de tehnicile chirurgicale care permit tratamentul definitiv cu eliminarea necesitatii purtarii ochelarilor de aproape.
Care sunt metodele de corectare a presbiopiei?
Avem la dispozitie mai multe metode de corectare a presbiopiei, cei mai la indemana fiind ochelarii care pot fi de mai multe feluri: monofocali (doar pentru aproape), bifocali (cu pastila, care ofera corectia vederii la distanta si la aproape) si progresivi sau multifocali.Acestia din urma sunt cei mai moderni ochelari: pe suprafata aceleiasi lentile dioptria creste pornind din zona centrala pana in partea de jos si astfel ofera o vedere buna la toate distantele printr-o usoara miscare pe verticala a ochilor. Spre deosebire de cei bifocali, pe lentile nu se vad zonele diferitelor dioptrii. Astazi se pot face ochelari progresivi personalizati. Lentilele ochelarilor pot avea diverse “optiuni”, mai exact lentile fotocromice (heliomate) care se inchid in functie de cantitatea de raze UV, lentile cu protectie pentru computer, tratament anti aburire, anti zgariere etc.Exista si asa-numitii ochelari progresivi tip „office”, utili mai ales pentru persoanele care isi desfasoara activitatea la birou, in fata calculatorului, deoarece ofera o vedere clara atat la aproape, cat si la distanta intermediara (ex. monitorul calculatorului).O alta varianta de corectie optica a presbiopiei o reprezinta lentilele de contact progresive sau multifocale.
Lentilele de contact sunt o optiune din ce in ce mai des intalnita, fiind mai la indemana celor care sunt deja purtatori de lentile de contact din tinerete si ajungand la varsta de 40 ani constata ca au nevoie de o dioptrii diferite pentru vederea de aproape. Aceste lentile au dioptrii care scad din zona centrala spre periferie, permitand focalizarea razelor luminoase care provin de la obiecte situate la diferite distante in functie de gradul de dilatare sau contractie a pupilei. In cazul unor vicii de refractie preexistente, dupa varsta de 40 ani pot fi gasite solutii pentru vederea de aproape folosind lentilele de contact multifocale sau lentile monofocale, dar cu dioptrii diferite pentru cei doi ochi, realizandu-se astfel metoda de corectare numita monovision. Aceasta este o metoda prin care un ochi se corecteaza cu lentila de contact pentru a vedea bine la distanta, iar celalalt este miopizat pentru a vedea bine la citit. Este important sa retinem insa ca aceasta varianta nu e acceptata la fel de usor de toata lumea, deoarece presupune un efort pe care creierul il face pentru a integra informatia diferita primita de la cei doi ochi in asa fel incat sa nu existe fenomene neplacute de genul vederii duble, ametelilor, durerilor de cap.
Presbiopia poate fi tratata chirurgical?
Metodele descrise mai sus reprezinta solutii temporare care ofera o vedere buna de aproape, insa nu elimina complet presbiopia. Singurele metode de corectie a presbiopiei sunt cele chirurgicale.
The structure of an essay’s structure can be crucial in the writing process. There should be a thesis statement, two other arguments and an instance from either life or history. The custom paper writer structure of an essay reflects the thought processes of the student in terms of speech and society. The essay should be organized and presented according to specific guidelines. In the process of essay writing, students are required decide on a theme, choose a topic, create arguments.
Lasă un răspuns